Підсумкові контрольні роботи в 5-8-х класах

Інформація

про порядок організованого закінчення навчального року, проведення підсумкових контрольних робіт у 5–8-х класах та ДПА

1. Проведення підсумкових контрольних робіт у 5–8-х класах.

З метою визначення рівня засвоєння учнями загальноосвітніх навчальних закладів навчального матеріалу та якісної підготовки проекту нового Державного стандарту змісту освіти (спрощення або ускладнення) у 5-8-х класах проводяться підсумкові контрольні роботи з

української мови,

математики,

історії України,

іноземної мови,

російської мови (у школах з російською мовою навчання).

Слід зазначити, що це будуть дійсно лише підсумкові контрольні роботи у 5–8-х класах, а не державна підсумкова атестація.

Підсумкові контрольні роботи будуть проведені у період з 10 по 20 травня цього року в письмовій формі:

- українська мова: 5-6 класи – 11 травня 2011 року,

7-8 класи – 13 травня 2011 року;

- історія України: 5-6 класи – 13 травня 2011 року,

7-8 класи – 11 травня 2011 року;

- математика: 5-6 класи – 16 травня 2011 року,

7-8 класи – 18 травня 2011 року;

- іноземна мова: 5-6 класи – 18 травня 2011 року,

7-8 класи – 16 травня 2011 року;

-російська мова – 20 травня 2011 року.

Варіанти завдань підсумкової контрольної роботи підбирають загальноосвітні навчальні установи зі збірників підсумкових контрольних робіт, рекомендованих Міністерством.

Варіанти завдань підсумкової контрольної роботи добирають загальноосвітні навчальні заклади. Навчальні заклади визначають не менш ніж 15 варіантів для кожного класу (для іноземної мови – не менше ніж 10).

На проведення підсумкової контрольної роботи відводиться 45 хвилин, з іноземної мови90 (на окремих уроках). Відлік часу починається після вступної бесіди вчителя та інструктажу. Так, що урок може завершитися не з дзвоником, а дещо пізніше.

Підсумкову контрольну роботу з української мови пишуть всі учнів 5–8-х класів усіх загальноосвітніх навчальних закладів України.

Підсумкові контрольні роботи з математики у 5-6 класах, з алгебри та геометрії у 7-8 класах виконуються окремо з кожного предмета. Сума балів, нарахованих за правильно виконані учнем завдання, переводиться у шкільну оцінку за спеціальною шкалою.

З історії України учні 5-х класів отримають завдання з курсу «Вступ до історії України» (саме такий курс викладається в 5-х класах). Учні 6-х класів отримають завдання з інтегрованого курсу (історія України, всесвітня історія).

Підсумкова контрольна робота з іноземної мови у 5–8-х класах планується як контроль основних видів мовленнєвої діяльності (читання, говоріння, аудіювання, письма). Робота виконується учнями з тієї іноземної мови (у разі вивчення декількох іноземних мов), що вивчається не перший рік, тобто – є першою іноземною мовою за робочим навчальним планом. Але для навчальних закладах, де першою іноземною мовою є іспанська мова, завдання має розробити обласна академія неперервної освіти, залучивши досвідчених фахівців. Для шкіл і класів з поглибленим вивченням іноземної мови обласна академія неперервної освіти, залучивши досвідчених фахівців, має розробити одне окреме додаткове завдання, але сильно ускладнювати завдання не будуть. Оскільки навчальною програмою з іноземної мови уже було і так передбачене проведення наприкінці навчального року контрольної роботи з основних видів мовленнєвої діяльності (читання, говоріння, аудіювання, письма), то, Міністерство дозволило, щоб не перевантажувати учнів, провести єдину підсумкову контрольну роботу, яку зарахувати як передбачений програмою вид контролю і як результати підсумкової контрольної роботи, зробивши єдине оформлення підсумків у класному журналі.

Підсумкову контрольну роботу з російської мови виконують виключно учні, які навчаються в школах і класах з російською мовою навчання.

У 5-6 класах учні мають пояснити, як вони розуміють значення прислів’я або поставлене питання, створивши самостійний короткий зв’язний текст.

У 7-8 класах необхідно написати твір-мініатюру на певну тему.

Користуватися текстом, підручником, іншим посібником або довідником під час виконання письмової роботи не дозволяється.

Відмітка, отримана учнями за підсумкові контрольні роботи, не повинна повністю дублювати річну оцінку.

Роботи об’єктивно перевіряє виключно вчитель.

Учні, відсутні в дні проведення підсумкових контрольних робіт, додатково їх писати не будуть.

Учні спеціалізованих закладів для дітей з вадами (фізичні та психічні), учні, які знаходяться на індивідуальній формі навчання, підсумкові контрольні роботи не виконують.

До 25.05.2011 буде організоване проведення перевірки підсумкових контрольних робіт у школах.

Не слід рекомендувати батькам залишати вдома учнів з низьким рівнем навчальних досягнень з метою поліпшення результатів підсумкових контрольних робіт.

Кiлькiсть переглядiв: 329